Pogosto zastavljena tehnična vprašanja o mikroskopiji instrumentov za petrografsko testiranje premoga

2023-10-13 13:34

Pogosto zastavljena tehnična vprašanja o mikroskopiji instrumentov za petrografsko testiranje premoga


1. Ali so mikroskopi Zeiss res boljši od mikroskopov Leica?

Kakovost obeh je enaka, vendar Zeiss dobro opravlja svoje delo v javnosti, uporabniki pa imajo napačne vtise, ki jih povzročajo predsodki. Pravzaprav sta Leica in Zeiss 170 let stari nemški podjetji in obe sta mednarodno znani po svojih optičnih mikroskopih. Ena je v Vzhodni Nemčiji (Zeiss), druga pa v Zahodni Nemčiji (Leica). Podjetji konkurirata v svetovnem merilu, zato se njuni zaporedji izdelkov ujemajo. Korespondenčna tabela je naslednja:

 

Tabela ujemanja med zahodnonemško serijo izdelkov LEICA in vzhodnonemško ZEISS

 

Tehnična raven izdelka

nemška LEICA

Ustrezen model Vzhodne Nemčije ZEISS

1

Nizka stopnja

Vrsta 750

Vrsta LAB

2

Splošna raziskovalna raven

DM2500P

Aksioskop 40 pol

3

Nadgradnja stopnje splošnega raziskovanja

DM2700P

Axio Scope A1 pol

4

Visoka ocena

DM4P

Axio Imager A2 pol


Opomba: Pri ocenjevanju morate pogledati ustrezne modele, da so primerljivi. Na primer, ne morete primerjati Zeissovega modela LAB nižjega cenovnega razreda z Leicinim DM2700P srednjega do višjega razreda. Oba nista istega razreda in nista primerljiva. Razlika v ceni je precej drugačna, LAB pa se po funkcionalnosti ne more primerjati z DM2700P. Seveda je Zeiss LAB tudi veliko cenejši od Leica DM2700P.


Podobni izdelki vključujejo japonske in domače mikroskope. Celotna primerjava je naslednja:


Primerjava različnih mikroskopov, ki se lahko uporabljajo za petrografske instrumente za premog doma in v tujini

Znamka

Reprezentativni modeli

Učinek uporabe

Splošne raziskave

 ravni

Nadgrajen model

Inteligentne raziskave

 razred

Leica

DM2500P

DM2700P

DM4P

Učinek slikanja je dober, uporablja natančne prestave za zmanjšanje hitrosti in natančno vračanje.

Zeiss

Axio daljnogled 40 pol

Axio Scope A1 pol

Axio Imager A2 pol

Učinek slikanja je dober, vendar mehanizem za ostrenje uporablja harmonično pojemanje prestave, daljinski upravljalnik za samodejno zaznavanje pa zdrsne, zaradi česar ni mogoče natančno vrniti.

Nikon

LV100

 

 

Učinek slikanja je povprečen.

Olimp

BX51-P

 

 

Učinek slikanja je povprečen.

Izdelano na Kitajskem

Optec

 

 

Učinek slikanja je povprečen.

 

Zaključek: Trenutno je najprimernejši model za avtomatsko petrografsko detekcijoLeica DM2700P. Slika je jasna, povratni položaj je natančen in lahko je opremljen z visoko natančnim sistemom za nadzor ostrenja.


Z vidika praktične uporabe analize premoga in odkrivanja koksa:

• Ročna petrografska detekcija premoga zahteva samo jasno sliko mikroskopa. Previsoke zahteve nimajo praktičnega pomena. S tega vidika tudi če je opremljen z domačim mikroskopom, to ne bo vplivalo na opazovanje in odkrivanje.

•Za samodejno zaznavanje, ob predpostavki zagotavljanja določene stopnje jasnosti, je bolj kritična natančnost vračanja fokusa mehanizma za ostrenje. V nasprotnem primeru bo zaradi velikega odstopanja rezultatov zaradi napačnega zaznavanja navideznega ostrenja oprema neuporabna.

•Priložnosti, ko neprekinjeno delovanje poteka dlje časa, kot je: spremljanje vhodnega surovega premoga za proizvodnjo podjetja. Mikroskopska leča mora vzdržati visoko temperaturo halogenske žarnice in imeti dolgo življenjsko dobo.

 

Zato je med različnimi mikroskopi, ki se uporabljajo za petrografsko detekcijo premoga, zlasti tistimi, ki se uporabljajo v tovarniških okoljih, kjer je potrebna hitrost, Leica DM2700P najboljša izbira iz dveh razlogov:

 

1.1 Težava z zdrsom fokusa:

DM2700P ima natančno prestavo, kar je še posebej primerno za samodejno hitro povratno ostrenje. Vendar fokusna os Zeiss A1.POL drsi in se ne more samodejno vrniti natančno.Zato avtomatski premog in kamen Zeiss uporabljata digitalni zoom za natančno približevanje. Digitalni zoom spremeni samo jasnost slike z računalniškimi algoritmi. Dejansko se zazna v pogojih defokusiranja, posledična vrednost odbojnosti pa se zmanjša. Zelo netočno.


1.2 Težave z dolgotrajno življenjsko dobo leče pri visokih temperaturah:

Tovarne na splošno izvajajo neprekinjene inšpekcijske preglede dolgo časa. Zaradi težav z materialom sprednja leča svetlobnih omaric Zeiss ne prenese vročine halogenske žarnice in bo počila. Posledično celotna svetlobna pot ni več prava vzporedna svetlobna pot in razpršena svetloba se znatno poveča.

Po pravici povedano imajo mikroskopi Zeiss tudi nekaj prednosti. Na primer, numerična apertura 50-kratnega oljnega imerzijskega objektiva je lahko 1,0. Vidno polje okularja je nekoliko večje, število lukenj v disku za prenos objektiva pa je večje. Vendar so ti v bistvu neuporabni pri dejanskem opazovanju premoga, kamnin in koksa in nimajo bistvenega pomena. To ne pomeni, da odkrivanja ni mogoče doseči, če ti parametri niso izpolnjeni. . Poleg tega so nekateri parametri kontraproduktivni, če so preveliki in kršijo nacionalne standarde.


2. Ali je numerična zaslonka 1,0 50-kratnega oljnega imerzijskega objektiva boljša od 0,85?

Kakšen vpliv ima numerična apertura na opazovanje?


2.1 Prednosti:Ko se NA poveča, se poveča ločljivost.

Na primer: 50-kratni oljni potopni objektiv:

Zeiss NA1.0, kar ustreza ločljivosti približno 0,3 μm;

Leica NA0,85, kar ustreza ločljivosti približno 0,35 μm;


Zaključek: Ločljivost je bila izboljšana za 0,05 mikronov. Pri dejanskem opazovanju ni potrebno videti tako majhne velikosti. Na splošno je najmanjša identifikacijska velikost komponente premoga prav tako nad 1 mikronom. Zato nima bistvenega pomena za opazovanje in nima vpliva na rezultate.


Poleg tega, vključno z nacionalno enoto za določanje standardov: raziskovalni inštitut Xi'an Coal uporablja stari mikroskop Leitz NA0,85. Če se zahteva, da je NA 1,0, ali lahko nacionalna standardna enota ne more izmeriti petrografije premogovega oglja?


2.2 Slabosti:Težave zaradi povečanja numerične aperture.

Poveča razpršeno svetlobo;

Zmanjšalo bo globino ostrenja, vplivalo na natančno ostrenje in povzročilo napačno zaznavo pri samodejnem zaznavanju.

 

3. Ali mora biti število vidnih polj okularja 23?

Kakšen vpliv ima število vidnih polj na opazovanje?


definicija:Številka polja se nanaša na vrednost premera odprtine polja okularja, izraženo v mm.

Prednosti:Ko se število vidnih polj poveča, se opazni obseg nekoliko poveča.

Na primer: 10x okular:

Zeiss 10X/23; premer 23 mm

Leica 10X/22, premer 22 mm, kar ustreza nekoliko manjšemu vidnemu polju 1 mm;



4. Ali mora biti število lukenj pretvornika objektiva 6?

Pri mikroskopskem opazovanju in pregledovanju premoga in koksa dejansko zadostujeta samo dve leči: ena je 50-kratna oljna imerzijska leča; drugi je 20-kratni suhi objektiv. Zato so dodatne 4 luknje s 6 luknjami proste in jih je treba blokirati, da preprečite vstop prahu in vplivanje na opazovanje.


Poudarek na tem parametru nima pravega pomena! Mikroskop Leica DM2700P je opremljen s 5 luknjami za namestitev objektiva. Dovolj je, da uporabite 2 in rezervne 3. Tudi če se število objektivov v prihodnosti poveča na več kot 5, jih je mogoče zamenjati in uporabljati brez kakršnega koli vpliva.


5. Ali mora biti število funkcijskih lukenj vrtljive plošče 6?

Pri vseh mikroskopskih opazovanjih premoga in koksa se dejansko uporabljata le dva: eden je modul za opazovanje svetlega polja; eden je polarizacijski modul; preostali štirje torej mirujejo in nima pravega smisla poudarjati ta parameter! Čeprav obstajajo samo 4 mikroskopi Leica, sta dovolj 2 rabljena in 2 rezervna.

Automatic intelligent coal coke petrographic analysis system


Dobite najnovejšo ceno? Odgovorili bomo čim prej (v roku 12 ur)
This field is required
This field is required
Required and valid email address
This field is required
This field is required
For a better browsing experience, we recommend that you use Chrome, Firefox, Safari and Edge browsers.